Sabtu, 31 Disember 2011

Syabas KWSP dan Tabung Haji

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Tabung Haji (TH) dilaporkan mengambil anisiatif menjalin kerjasama bagi memudahkan umat Islam di negara ini membuat pendaftaran menunaikan haji mulai awal tahun depan.

Sebelum ini urusan terebut hanya terdapat di TH sahaja. Alhamdulillah dengan hidayah serta taufiq Allah Subhanahu wa Taala pintu kemudahan semakin banyak terbuka . Justeru bagi umat Islam yang ada keinginan untuk menunaikan rukun Islam kelima itu ambillah peluang menerusi kemudahan yang disediakan ini . 

Berita selanjutnya seperti petikan laporan berita di bawah :


Tunai haji melalui caruman KWSP


KUALA LUMPUR 30 Dis. - Bermula 3 Januari ini, semua ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) beragama Islam yang mempunyai simpanan minimum RM1,300 di dalam Akaun 1 boleh membuat pendaftaran menunaikan haji dengan Lembaga Tabung Haji.

Pengurus Besar Perhubungan Awam KWSP, Nik Affendi Jaafar berkata, pendaftaran itu boleh dilakukan di semua kaunter Tabung Haji, cawangan Bank Rakyat dan Bank Islam dengan membawa MyKad dan penyata terkini KWSP masing-masing.

“Mereka yang layak mesti warganegara Malaysia atau pemastautin tetap yang belum mencapai usia 55 tahun dan mempunyai akaun simpanan Tabung Haji. Ahli yang tidak mempunyai akaun, mereka boleh membukanya dengan deposit minimum RM2,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya, mana-mana ahli yang telah mendaftaran haji di bawah prosedur Tabung Haji boleh menukar pendaftaran tersebut kepada Pendaftaran Haji Ahli KWSP.

“Penukaran itu tidak melibatkan tarikh giliran haji yang telah diberikan dan tidak melibatkan sebarang urusan berkaitan tarikh kerana ia akan ditentukan oleh Tabung Haji,” tegasnya.

Maklumat lanjut boleh layari www.kwsp.gov.my atau www.tabunghaji.gov.my dan menghubungi talian 03-89226000 serta 03-62071919.  Utusan 

Tiada ulasan: