Rabu, 11 Januari 2012

Tahun baru harga barang juga baru ?

Tirai tahun 2012 dibuka di negara kita dengan kemunculan beberapa peristewa menarik terutama yang melibatkan bidang politik dan harga barang-barang kegunaan harian.

Pada 9 Januari , Ketua Pembangkang DS Anwar Ibrahim dibebaskan daripada pertuduhan kes liwatnya yang proses perbicaraannya selama lebih kurang tiga tahun . Kira-kira sehari sebelum itu sebelum itu seorang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali dipecat daripada partinya (Pas) atas alasan `tak senonoh' . 

Itu dari segi senario politik. Mungkin tidak melibatkan semua orang secara langsung. Tapi dari segi senario naik turun harga barang dan perkhidmatan ia semestinya melibatkan semua orang. Apatah lagi jika membabitkan barang-barang makanan dan pakaian.

Memasuki tahun baru ini harga makanan masak dan mentah telah didapati naik dengan mendadak. Misalnya ikan temenong (kembong)  yang sangat popular dan paling digemari golongan berpendapatan rendah dan sederhana di utara Semenanjung tiba-tiba naik dari kebiasaannya pada tahun 2011 antara RM4.00 hingga RM 8.00 sekilogram kepada RM10.00 hingga RM12.00  sekilogram. Yang lain-lain tak payah dikira lagi. Sotong , udang dan ketam apatah lagi. 

Roti canai pula yang merupakan antara menu kegemaran rakyat biasa terutama untuk makan pagi, sebelum ini hanya antara 70 sen dan 90 sen sahaja di utara Semenanjung kini telah dinaikkan kepada RM1.00 satu keping. Ini belum lagi kuih muih lain.  Dengan cerita harga barang-barang keperluan lain juga dijangka akan naik tak lama lagi. Ini tidak termasuk kain baju dan pakaian. Apakah puncanya ? Jawapan lazim oleh pihak berkuasa yang sering didengari ialah  `kerana masalah global'. Demikian adanya. Namun kepada pihak berkuasa diharap dapat memberi perhatian terhadap senario ini. Hanya itulah saja yang termampu dibuat oleh golongan marhen. Wallah alam.  

Tiada ulasan:

FENOMINA "JANJI PILIHAN RAYA"

Kempen pilihan raya umum (PRU) ke 14 sedang berjalan ketika ini. Ia bermula pada 28 April lalu dan akan berakhir pada jam 12.00 malam 8 Mei ...