Selasa, 21 Februari 2012

Jika ilmu tidak diamalkan seperti pohon tidak berbuah

Saya ingin tuliskan sedikit tentang keadaan penghayatan masyarakat Islam di negara ini khasnya masyarakat Melayu terhadap syariat dan akhlak Islam meskipun saban hari menghadiri bermacam kuliah di surau dan masjid dan lain-lain tempat .

Ia sangat jelas berbeza dengan masyarakat zaman dahulu . Pada zaman dahulu ruang-ruang `belajar' sepertimana berlaku sekarang sangat kurang sungguh pun terdapat sekolah-sekolah pondok yang khusus mengajar agama.

Sekarang ini bukan sahaja sekolah-sekolah agama bertambah di sana sini sama ada yang diusahakan oleh pihak swasta mahu pun pihak kerajaan bahkan sehingga di epringkat universiti dan kolej tetapi juga terdapat kuliah-kuliah atau ceramah-ceramah di surau dan masjid di seluruh negara .

Terdapat sesetengah qariah mengadakan `majlis ilmu' itu sehingga melebihi 14 kali seminggu. Tak cukup dengan kuliah subuh dan maghrib setiap hari ditambah pula dengan kuliah-kuliah dhuha pada setiap Sabtu dan Ahad. Harapannya agar masyarakat amanya atau anak-anak qariah khasnya ada ilmu.

Selain itu `majlis-majlis ilmu' seumpama itu juga boleh didapati menerusi ceramah-ceramah yang boleh didapati di mana-mana sahaja dan melalui berbagai saluran lain seperti radio, surat khabar, televesyen bahkan menerusi laman-laman web.

Dari segi itu kita amat bersyukur. Namun dari segi amalannya ia agak mendukacitakan sungguhpun  Islam yang di qariahnya atau masjidnya atau suraunya saban masa dan hari ada kuliah dalam pelbagai jenis bidang ilmu tetapi amalan peribadi dan masyarakatnya masih agak jauh dari apa yang diajar syarak dan sirah Nabi Muhammad SAW.

Betapa tidaknya. Kita lihatlah di seluruh negara kita ini, di kapung baik di pekan baik di bandar baik atau di mana-mana sekalipun macam - macam benda berlaku seolah-olah tiada kesan langsung daripada usaha penyebaran ilmu menerusi majlis-majlis itu.

Kalangan orang politik cara politiknya , bunyinya macam nak tegak syiar Islam tapi cara dibuatnya nampak macam tidak. Saudara sesama Islam makin hari nampak makin nampak macam musuh, bukan `saudara' lagi.

Dari kalangan yang dikatakan berpendidikan agama pula tak kiralah dipanggil ustaz ke ataupun tidak dan termasuk yang disebut sebagai `pemimpin agama' ada sesetengahnya pula (bukan semua) seolah-olah orang lain daripadanya tak layak untuk dijadikan sahabat sehingga nak berinteraksi atau bercakap (berbual) pun susah.

Ada pula yang ketika berjabat tangan (musafahah) pun tak pandang muka; jauh sekali nak senyum sedangkan terdapat hadis-hadis yang menyuruh umatnya bukan sahaja beri salam kepada saudaranya (sesama Islam) tetapi juga `bermanis muka (senyum) ketika bermusafahah.

Bahkan disuruh banyakkan senyum untuk menambah ertakan lagi tali persaudaraan Islam. Dikhabarkan juga bahawa senyuman itu dijadikan sebahagian daripada perbuatan yakni diberi pahala sedekah. . Kenapa tak buat. Jika benda sekecil dan semudah itu pun tak susah sangat nak dibuat macam mana nak buat benda yang lebih besar.

Ringkasnya di samping banyakkan majlis-majlis ilmu itu pada masa sama kena banyakkan juga amalannya . Jika hanya hadir sahaja di majlis ilmu atau hanya belajar sahaja tapi amalan tak ada tak boleh juga . Jadi mestilah juga menghayatinya sebanyak mungkin terutama dalam perkara yang mudah-mudah lagi ringan itu. Ilmu yang tidak diamalkan itu, kata ulama macam pohon yang tidak berbuah. 
Tiada ulasan: