Selasa, 12 Jun 2012

Beza ulama politik dan ulama bukan politik

 Di Malaysia ada dua kategori ulama. Satu disebut `ulama politik'. Satu dipanggil ulama `bukan politik'. Kedua-duanya adalah orang yang sangat alim dalam selok belok agama . Mereka alim dalam bidang fiqah, usuluddin, tasauf, tafsir, ulum tafsir, hadis dan ulum hadis.

Selain itu mereka juga dalam balaghah, mantik dan sebagainya. Kerana mereka sangat alim maka dipanggil ulama iaitu kata jamak dari alim.

Di Malaysia dari segi politiknya bersifat ala-ala perkauman. Maknanya nak dikatakan benar-benar perkauman pun tidak , tapi nak dikatakan tidak pun tidak juga. Jadi macam suam-suam kuku sahaja.

Sebenarnya kalau dilihat dari segi cara mengatur langkah strateginya parti-parti yang ada lebih gemar memainkan isu-isu yang boleh membangkitkan perasaan `cintakan' kaum sendiri atau `bencikan' kaum-kaum lain.

Mungkin inilah kot agaknya kedudukan sebenar inti pati parti-parti politik yang ada di Malaysia ini.

Orang Melayu dikatakan kaum peribumi negara ini. Mungkin sebab itu agaknya mula-mula dulu negara ini dipanggil Persekutuan Tanah Melayu, kemudian diubah dan diubah seterusnya sehingga bernama Malaysia dan kekal hingga sekarang ini.

Dalam politik ni nampaknya orang Melayu lebih fleksible , lebih anjal penyertaannya. Parti mana pun yang didaftarkan sebagai parti politik orang Melayu tidak akan melepaskan peluang untuk menjadi ahlinya.Tak banyak pun sikit.

Walau bagaimanapun parti Melayu yang dihubung kaitkan dengan Islam iaitu agama bagi orang Melayu maka oarang Melayu akan sokong sungguh- susngguh parti tersebut. Ada orang kata sokongan macam ni dipanggil taksub.

Di Malaysia ada dua parti terbesar yang terdapat ciri-ciri  begini iaitu parti yang dikenali sebagai UMNO yang ditubuhkan pada tahun 1946 dan satu lagi dikenali sebagai parti Pas dan ditubuhkan pada tahun 1951/52.

Dari segi persaingan perjuangannya atau cara mengatur langkah yakni strategi untuk menawan atau `membeli' pengikut dan penyokong masing-masing kena kata siapa yang lebih Islamik.

Bukan setakat kata-kata sahaja tapi kena tunjuk. Waktu tunjuk-tunjuk beginilah ada macam-macam berlaku sama ada menerusi kata-kata atau perilaku yang kadang-kadang terlihat tergelincir dari landasan agama.

Lantas ekoran itu timbullah perelisihan pendapat, malah ada kala membawa kepada `pergaduhan'. Kesannya ialah orang Melayu berpecah kerana teori dan tafsir yang berbeza tentang hukum haram atau halal atas perkara begitu dan begini.

Dalam hal ini ulama pun sekali sekala terlibat sama secara langsung atau tidak. Akhirnya umat Islam di Malaysia menjadi bengung untuk memikirkan yang mana satu betul atau sebaliknya.

Mana-mana parti politik pun matlamanya adalah sama sahaja iaitu kuasa. Di Malaysia disebut sebagai `menguasai Putrajaya' kerana di situ terletaknya pejabat Perdana Menteri.

Namun bagi ulama bukan politik pula tiada matlamat itu. Yang ada pada mereka ialah supaya mendapat keredhaan Allah semata-mata   Mereka tiada serampang dua mata atau lebih. Wallahualam.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...