Rabu, 27 Jun 2012

Hai, pandu laju pun kena penjara

Biasanya hukuman penjara adalah kesalahan-kesalahan besar seperti membunuh, menyamun, merompak, merogol, dan lain-lain yang seseuai untuk dikaitkan dengan perbuatan jenayah.

Tapi apabila memandu laju ditafsir sebagai perbuatan jenayah ia sesungguhnya merupakan sesuatu yang amat memeranjatkan dan mengecewakan. Apa lagi oleh kerajaan yang sangat mengutama kepentingan rakyatnya.

Namun itulah apa yang telah terjadi apabila Subseksyen 26(2) dalam Rang Undang-Undang Akta Pengangkutan Jalan (APJ 1987, pindaan 2012) telah dibaca untuk kali pertama oleh Timbalan Menteri Pengangkutan di Dewan Rakyat baru-baru ini. Selepas ini pasti rang undang-undang tersebut  diluluskan.

Mengikut raang undang-undang itu selain dari phukuman penjara maksimum tiga bulan kadar denda minimum dan maksimum dimasukkan. Kadar denda minimum ditetapkan sebanyak RM300 dan maksimum RM2,000.

Sebelum ini kadar denda minimum tidak ada dan denda maksimum RM2,000.

Kesemua hukuman dan denda dalam Subseksyen ini adalah untuk kesalahan memandu laju dan memandu tanpa lesen pemanduan yang sah.

Tidak mengapa jika setakat denda sahaja. Kerana itu ada kebaikan kedua-dua pihak - kerajaan dan rakyat. Kerajaan boleh tambah pendapatan negara menerusi kutipan denda manakala rakyat pula dapat menyumbangkan kepada negara menerusi kesalahan dilakukan. Sedangkan pada masa mereka masih boleh teruskan kehidupan seperti biasa. Maknanya rutin kehidupan dan mencari nafkah masih berjalan.

Akan tetapi apabila dihukum penjara walau pun sehari bagi sesetengah orang akan kehilangan pekerjaan buat selama-lamanya. siapakah mereka itu ? Tak lain dan tak bukan ialah kakitangan kerajaan. Atau mungkin juga pekerja swasta.

Kita bukan sokong seratus peratus dengan pemandu laju atau anti undang-undang dan bukan juga anti kerajaan tetapi kenalah juga guna fikiran kita dalam hal-hal seperti ini.

Sanggupkah kerajaan yang sangat prihatin dengan rakyat dan mengamalkan slogan `rakyat didahuluikan' yang membawa maksud kepentingan kehidupan rakyat diutamakan itu tiba-tiba buat undang-undang yang boleh membunuh kehidupan rakyat.

Ini kerana takrif lari laju di jalan raya biasanya sangat kompleks. Misalnya sekiranya had laju 60 km, jika dikesan lari 63 km pun dah melebihi had lalu disaman, dibicarakan dan dikenakan denda atau dipenjara. Kadang-kadang perkara semacam ini berlaku di luar sedar, maklumlah bawa kereta.

Jadi, wajarkah dan berbaloikah dengan hukuman seberat itu - dipenjarakan?.

Itu satu hal. saatu hal lagi undang-undang itu dibuat dekat dengan plilihan raya umum. Semua orang tahu PRU adalah untuk menentukan siapa yang bakal memerintah.

Sanggupkah kerajaan membeli dengan harga yang maha semata-mata nak menghukumkan rakyat menerusi `kesalahan' yang tak seberapa. Terpulanglah. Tepuk dada tanyalah nafsu di dada.

Tiada ulasan:

PERATUSAN KELUAR MENGUNDI PRU-14

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah mengumumkan bahawa pilihan raya umum (PRU) ke 14 akan diadakan pada 9 Mei 2018 iaitu pada hari...