Rabu, 13 Jun 2012

Teknik propaganda Pas sangat menjadi

Saya kira di antara parti politik yang paling bijak di Malaysia menguruskan strategipropaganda dan perang sarafnya adalah parti Pas.

Sejak 20 tahun kebelakangan ini saya perhatikan parti itu kerap mencetuskan isu-isu yang sangat kontraversi dan kadang kala sangat sensitif kepada khalayak atau masyarakat, terutama masyarakat Melayu dan Islam.

Antara isu-isu kontraversi yang pernah dicetuskan dalam tempoh tersebut ialah isu mengkafirkan orang Islam yang tidak menyokong Pas, isu wanita tidak boleh menyertai musabaqah tilawah al-Quran dan lain-lain.

Yang terkini sekali ialah isu tunjuk perasaan di tanah suci dan isu menyeru ahli-ahlinya yang terlibat secara langsung dalam pilihan raya umum akan datang supaya menangguhkan ibadat haji mereka. Dan banyak lagi , tak mampu  nak ditulis satu persatu di sini.

 Apa pun kesemua isu yang dicetuskan dan bersifat kontraversi itu akan memberi impak kepada minda orang ramai, khususnya kepada pengundi.

Perkataan Pas serta lambangnya berwajah bulan penuh itu akan sentiasa lekat di ingatan atau pemikiran khalayak. Malah lagi banyak komentar yang dikeluarkan lagi kuat ingatan pengundi atau khalayak terhadap Pas..

Inilah yang sangat dipentingkan dalam teknik propaganda. Dengan demikian saya berpendapat penyokong atau pemimpin politik parti lawannya atau NGO pro parti lawannya kenalah kurang sikit komen. Atau kenalah hati-hati sikit ketika memberi. Jangan ghairaha sangat nanti makan diri..

Jika ditanya sejengkal oleh media dijawab sedepa , silap-silap haribulan akan terkantoilah jawabnya. Lalu yang dikejar tak dapat yang dikendung berciciran. Ini adalah pandangan saya, orang kampung.
Pencetusan isu sedemikian didapati dilakukan secara konsisten. Pendek kata lepas satu,satu ditimbulkan. Kemudian sudah pastilah media akan memanipulasikan isu-isu tersebut dengan tujuan tertentu.

Pendapat-pendapat umum atau komen-komen akan dicari menyusui pencetusan isu-isu berkenaan daripada pemimpin politik parti-parti `lawan' terutama sekali UMNO dan NGO-NGO yang pro UMNO.

Tiada ulasan: